utorok 24. júla 2018

Slivkový lekvár

Recept mám od mojej maminy a doma podľa neho varíme slivkový lekvár už pekne dlho. Pre mnohé z Vás to nebude žiadna novinka. Receptov na varenie slivkového lekváru bez miešania je viacero a odlišujú sa od seba v postupnosti krokov. Najdôležitejšie na ňom je to, že sa lekvár počas celej doby varenie nesmie miešať. Lekvár je chuťovo fantastický a jedla by som ho len tak lyžičkou z pohára. Ak ste ho ešte nevyskúšali, môžem tento recept len doporučiť. Počas šiestich hodín pomalého varenia nemusíte pri hrnci stáť a môžete napríklad oddychovať. 
Ja som si dnes vybavila plánovanú návštevu lekára.
Tak a tu je recept.

Ingrediencie:

5 kg vykôstkovaných sliviek
1 kg kryštálového cukru
3 dcl octu

Postup:

Do hrnca dáme ocot a po celej ploche dna hrnca v rovnomernej vrstve rozložíme cukor tak, aby bol zatopený octom. Na to opatrne kladieme vykôstkované slivky, aby sa nenarušila vrstva octu a cukru na dne hrnca. Zapneme sporák a nezakryté necháme zovrieť. Po zovretí stíšime plameň tak, aby slivky mierne prebublávali. 
Varíme 6 hodín nezakryté, aby sa zmes odparovala. Počas celého varenia od začiatku až po koniec v žiadnom prípade NEMIEŠAŤ!!!!!! Lekvár by prihorel.
Uvarený ešte horúci lekvár plníme do pohárov. Ak chcete lekvár hladký, tak treba slivky pred varením zomlieť alebo rozmixovať po uvarení. 
Ja ho nechávam tak ako sa lekvár uvarí aj s drobnými kúskami sliviek, tak ako správne "povidla"

Pekný deň
Andrea

www.revedevivre.sk

www.revedevivre.cz

 



25 komentárov:

  1. Paráda ,švestek bude dost - vyzkouším a díky za inspiraci Hanka

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Dělám pečená povidla v troubě, ale tohle asi taky vyzkouším! Díky za recept!

    OdpovedaťOdstrániť
  3. No mnam, ten tedy vypada luxusne. To budou buchty a kolace:-). M.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. A lekvárové perky, na tie sa teším najviac. Pekný deň Marcelka. Andrea

      Odstrániť
  4. Jáááááj, ten je parádny. Úplne super recept na tieto horúce dni. Keď sa ma kamoška spýta, kde som a čo robím, poviem, že ležím na kúpalisku a varím slivkový lekvár. Asi si pomyslí, že mám úpal, ale pre istotu jej pošlem link na Vašu stránku...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem Anka, len variť na slabúčkom ohni, nechať len tak prebublávať. Andrea

      Odstrániť
  5. Andrejko, mám stejný recept. Vlastní švestky nemáme, dostala jsem jich mísu a skoro sama jsem je snědla. Tak uvidíme, jestli budou i povidla :o)
    Měj hezké dny, Helena

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No tak to musíš dostať sliviek tak za kýblik a nejesť. Ale aj keď sa ich človek do sýtosti naje, je to zážitok. Pekné dni Andrea

      Odstrániť
  6. Nádherne tmavý, upečený👍👍👍, presne takto ho robím aj ja, len s rozdielom ja pečiem v rúre na pekáči. Je to najlepšia pochúťka zo všetkých džemov. Raz som chcela rýchlo tak tradične ako trebars višňový džem, no sila...vôbec nam nechutil, chýbala mu tam ta zapečenosť 😀 Naše slivky už dozrievajú, keďže rada skúšam aj ine postupy skúsim teraz zapiecť ho na sporáku a porovnam rozdiel 😀 Prajem krasne letne dni.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Porovnaj a daj vedieť, možno by som ja vyskúšala ten Tvoj zapečený v rúre. Pekný deň. Andrea

      Odstrániť
  7. Andrejka robila som davnejsie tento tvoj recept, ale teraz ja peciem tiez v rure, bez vsetkeho, mam od dcery zakaz dat cukor. Chuti ako susene slivky a nikomu nechyba cukor, je dost sladky. ALE: lekara by som pri tom asi nestihla :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Na 5 kg ovocia 1 kg cukru to nie je až tak veľa. Ale keď je zákaz, tak sa nedá nič robiť. Určite chutí skvelo. Andrea

      Odstrániť
  8. Odpovede
    1. Ďakujem Evi, je to stará socialistická výroba. Andrea

      Odstrániť
  9. Andrejko, děkuju za inspiraci, švestek mám letos požehnaně, tak pořád vymýšlím co s nimi .... zaujal mě i ten nápad holek s tou troubou .... moc tě zdravím .... Marki

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja ten recept v rúre tiež určite na rok vyskúšam. Andrea

      Odstrániť
  10. Tak ja som vyskúšala ten tvoj recept a musím priznať, že je to úplne skvelé. Rodina ochutnala, pochválila a už mám za sebou tretiu várku :)))Ďakujem ti za ten návod.
    m.

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Preco tam musite davat cukor? Normalne zrele bystricke slivky su sladke dost.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Bez cuktu som zatiaľ nevarila. Ak máte recept, rada vyskúšam. Andrea

      Odstrániť
  12. Prave som dovarila, lekvar je vynikajuci, inac uz ani nebudem robit!!!

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Casino | Goyang - Chinese gambling in the USA - Goyang
    Casino, 램 슬롯 순서 a Chinese pci e 슬롯 casino that is also known 승인전화없는토토사이트 as The Lucky Tiger Casino is a Chinese casino that has some of 로투스바카라 the largest video 888스포츠 poker machines and the

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem Vám za návštevu blogu a za Váš komentár.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...