Túto tortu všetci dobre poznáte, takže nejako zvlášť ju predstavovať nemusím.
Minulý týždeň mala u nás premiéru a pre veľký úspech som ju dnes piekla znovu.
Ingrediencie:
4 bielka
štipka soli
250 g práškového cukru
1 lyžica solamylu/maizeny
1 lyžica octu
trochu oleja
250 ml šľahačky
ovocie čerstvé alebo mrazené
Postup:
Bielka vyšľaháme so štipkou soli a predtým ako z toho vznikne tuhá masa začneme po lyžiciach pridávať práškový cukor. Po pridaní každej lyžice cukru treba bielka šľahať 2 minúty. Je to trošku zdĺhavé. Medzitým si predhrejeme rúru na 150 °C. S poslednou lyžičkou práškového cukru pridáme solamyl a na záver opatrne primiešame ocot. Na záver je z toho poriadne tuhá a lesklá pena.
Na plech si dáme papier na pečenie, ktorý potrieme olejom. Do stredu navrstvíme penu do tvaru mierneho kopčeka. Plech dáme do rúry a teplotu stiahneme na 110°C. Pečieme 65-70 minút. Po dopečení, rúru vypneme a necháme pootvorenú. Takto necháme tortu vychladnúť do druhého dňa (bohužiaľ túto fázu sa mi zatiaľ nepodarilo dodržať).
Vyšľaháme šľahačku, ktorú navrstvíme na snehový korpus a ozdobíme ovocím. Šľahačku som nesladila, lebo korpus je dostatočne sladký.
Vypadá super Andrejka, tady v Irsku je Pavlova dost oblíbený dort, na šlehačku však nevrství pouze jahody, ale více druhů ovoce. Byla jsem před několika lety obsluhovat zde na "Open party" jednoho domu vlivného právníka a dorty vyzvedávali ve vyhlášené cukrárně v Cavanu. Tehdy mne šokovala cena asi 25 cm dortu Pavlova, stál 30 euro.Ač se na party podávaly i potahované dorty, ozdobené květinou, Pavlova dorty zmizely jako první. Tady se prodávají předpečené malé korpusy, asi deset cm v průměru, v počtu čtyř a šesti kusů , které si každý dozdobí doma. Dá se koupit i 500ml ušlehaná šlehačka s příchutí likéru a nebo whisky, touto šlehačkou Irové zdobí Pavlova nejvíce o Vánocích.Ale ten Tvůj domácí, vyrobený s láskou , je jistě ten nej....pro Tvou rodinu! Hezké jarní dny přeji Marcela
OdpovedaťOdstrániťMáš pravdu Marcelka, ide tam viac druhov ovocia. Ideálne lesná zmes, ale doma som nič iné nemala. Tak som improvizovala iba s jahodami. Andrea
OdstrániťJemine toto je dobrota veľká a mám práve bielka z Nigelinho cheesecaku tak asi urobim aj ja Adam ma o ňu pýtal, len som chcela iba pusinky ,predsa netreba na ne čakať :D pekný deň E
OdpovedaťOdstrániťAndrejko nádherné fotky a vražedná kombinace sladkého. Nikdy jsem ji pořádně neochutnala, snad někdy! Nááááádhera :-*
OdpovedaťOdstrániťAndy, ja som o tejto torte ešte nepočula ... vypadá božsky. Neviem si dosť dobre predstaviť tú chuť. Tie bielka po nanesení šľahačky a ovocia zmäknú?
OdpovedaťOdstrániťS.
Ten upečený korpus zo snehu je chrumkavý zvonka, ale vo vnútri nie je taký vysušený ako malé pusinky. Zostava to chrumkavé stále. Ale ak by to malo zmäknúť, tak u nás by to určite nestihlo. Andrea
OdstrániťAndrejka, už na pohľad vyzerá mňamózne :-), ... a tá kombinácia farieb, len s krájaním asi bude trošku problém, či nie?
OdpovedaťOdstrániťJani musíš rátať s tým, že krásne odrezané špice torty na tanieri mať nebudeš. Ale i tak tie neusporiadané kôpky vyzerajú na tanieri dobre. Keď sa k tomu pridá chuť, vôbec si to nevšimneš. Andrea
Odstrániťhmmm, vyzera to fantasticky, ja som tiež o tejto torte nepočula. no, neviem si predstaviť, že by sa mala sušiť do rána v trúbe...u nás chodia večer myši, vlastne jeden myšiak :))) a ten zje čo nie je reťažou priviazané:))))
OdpovedaťOdstrániťAndrejko, povedla se ti moc krásně! U nás je Pavlova stálicí. je pravda, že nejraději ji mám právě s jahodami nebo granátovým jablkem.
OdpovedaťOdstrániťMoc tě zdravím, Helena
Mňam .... to je dobrota !!!! Marki
OdpovedaťOdstrániťahoj Andrejka, torta je božskáááá...ja ku šlahačke pridávam aj mascarpone, keď bomba, tak poriadna a chutí to...no čo ti budem rozprávať, božsky :))
OdpovedaťOdstrániťpekný deň
Zuzka