Dnes som dusila kapustu a pritom som si spomenula ako nám babka piekla kapustníky. Sú to krásne spomienky z detstva. Keďže babka už nie je medzi nami 35 rokov, presne toľko som ich nejedla. Viem, že sestra ich párkrát robila, tak som ju požiadala o recept a hneď som ich vyskúšala.
Ingrediencie:
1 kg polohrubej múky
kvások (1 kocka kvasníc, 1/2 šálky vlažného mlieka, 1 lyžička kryštálového cukru)
soľ
3-4 dcl vlažného mlieka (podľa potreby)
kapusta (zelí)
olej na pečenie
Postup:
Do misy si dáme múku, soľ, zarobený kvások a postupne pridávame vlažné mlieko. Vypracujeme cesto a necháme 1 hodinu vykysnúť. Medzitým ako cesto kysne si udusíme do mäkka na jemno nakrájanú kapustu, ktorú iba osolíme.
Z vykysnutého cesta si spravíme malé bochníky, ktoré plníme kapustou tak, ako buchty lekvárom. Naplnené bochníky s kapustou jemne vyvaľkáme na malé placky a pečieme na oleji z obidvoch strán.
Pekný deň
Andrea
Veru, aj ja si ich pamätám z detstva. Ale už som ich párkrát robila a veľmi chutili :) pa
OdpovedaťOdstrániťNerob mi chute, normálne mi tečie slina po brade ... ale díky za tip ... naša babka ich vyvaľkala na tenšie a smažila ich na sucho na klasickom sporáku na uhlie
OdpovedaťOdstrániťS.
S.
Tak ty jsem jedla naposledy tak před 20 lety od babičky manžela...
OdpovedaťOdstrániťHezký večer Andrejko! Helena
ešte som ich nejedla, ale vyzerajú tak úžasne, že ich určite urobím
OdpovedaťOdstrániťTak to je ,to jedlo od babky mne hrkla slza do oka milovala som babku chodila som k nej na vikendy do mojich 14 rokov vždy a s plačom som ju v nedeľu opúšťala a toto bolo jedno z mojich oblubenych jedal a veru nejedla som ich ani ja odkedy zomrela trpko sladka spomienka no vyzerajú presne ako tie nase mnaaam pekne dni E.
OdpovedaťOdstrániťPriznávam ja som ich tiež ešte nejedla, bez kapusty sa u nás pečú klasické lángoše, tak toto budú asi kapustové lángoše :))
OdpovedaťOdstrániťJa som ich ešte tiež nejedla ale chuť som dostala takže určite vyskúšam :)
OdpovedaťOdstrániťmmm... :)
OdpovedaťOdstrániťMňam! To musím vyzkoušet. Miluju zelí v jakékoliv podobě. Děkuju za tip! :)
OdpovedaťOdstrániťJa ich robím často, len kapustu dusím na troche karamelu, tá chuť je potom božská). Len nasypem do trochy oleja cukor, nechám skaramelizovať, vsypem kapustu, posolím a dusím. Odporúčam vyskúšať.
OdpovedaťOdstrániť