piatok 9. septembra 2016

Salaš Zbojská

Na západe Muránskej planiny, v lone panenskej prírody, uprostred zbojníckeho kraja sa nachádza Salaš Zbojská - Zbojnícky dvor.
Po krátkej odmlke som tu s krátkou reportážou z miesta, ktoré bolo cieľom našej úžasnej tohtoročnej spoločnej dovolenky s dievčatami.  
Salaš Zbojská sa nachádza asi 17 km za Breznom v smere na Tisovec. Je to naozaj kúzelné miesto s dreveničkami, salašom a množstvom voľne pobehujúcich zvieratiek. Ubytované sme boli v jednej z malých samostatných dreveničiek. Prostredie nádherné, jednoducho balzam na dušu. V okolí sa dajú podniknúť rôzne výlety a túričky. My sme si vyšľapali hneď prvý deň k Jaskyni mŕtvych netopierov. Je to jediná sprístupnená vysokohorská jaskyňa vo výške 1750 m n.m. 
Na druhý deň sme sa vyviezli na Chopok lanovkou, ale zišli sme ho pekne až na Srdiečko po svojich.
Večer nás na salaši čakali dve vyhriate kade s teplou vodou a kúpanie v nich pod holým nebom. Po túre na ubolené nohy niečo fantastické. A samozrejme k tomu pohárik dobrého vínka. 
Na salaši si môžete kúpiť ich čerstvé výrobky ako ovčí syr, pareničky, ručné ťahané nite, uzlíky, oštiepky, žinčicu a samozrejme ovčiu bryndzu. 
Musím spomenúť aj jedlo, ktoré bolo fantastické. Vždy čerstvé domáce pirohy, makové šúľance a bryndzové halušky, to bola hlavná strava našich dovolenkových dní.
Pod touto starou lipou sa schádzala družina zbojníka Jakuba Surovca. My sme na salaši pod starou lipou jedli tie úžasné domáce jedlá.
Do Jaskyne mŕtvych netopierov pod Ďumbierom nás takto krásne vyparádili.
Na druhý deň lanovkou na Chopok.
Pár fotiek, aby sme mali dôkaz, že sme tam naozaj boli.
Po túričke zaslúžená večera a kávička na Salaší Zbojská a potom šup do horúceho kúpeľa v kadiach. 
Bača už zakúril.
Dovolenka bola nádherná, bohužiaľ krátka.
 Salaš Zbojská môžem vrelo doporučiť.

Pekný deň
Andrea

www.revedevivre.sk

www.revedevivre.cz




12 komentárov:

  1. Pěkná krajina.Jak náročná se Vám zdála jeskyně mrtvých netopýrů?Díky Jana Vránová

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Na prehliadke bol s nami aj asi 8-ročný chlapec s rodičmi a v pohode to zvládol. Andrea

      Odstrániť
  2. Nadherna malebna krajina, muselo to byt uzasne. M.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Toto konkrétne miesto síce nepoznám, ale ten kraj áno a veru je tam prenádherná príroda. Zhruba o týždeň budem kúsok odtiaľ :) :)Na dovolenke čas akosi rýchlejšie plynie, že?
    m.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Andrejko, nedávno jsem si vzpomněla, že letos nebyla žádná reportáž z vaší holčičí dovolené! Nádhera a krása! Na Chopku a Srdiečku jsem byla jako dítě... A to jídlo, ach....
    Moc t zdravím, Helena

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Andrejka, neviem kedy ste boli na Chopku, my sme tam boli tiež, poslednú prázdninovú sobotu....to by bola sranda, keby sme sa tam stretli....pozdravujem Helenku K.
    Škoda....velmi rada by som vás videla...;) 😘

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jani, na Chopku sme boli 4.9. Pozdrav Helenke samozrejme odovzdám.

      Odstrániť
  6. Ahoj, Andrejko! Tak to muselo být skvělé, fotky jsou překrásné. Tu koupel v kádi pod širým nebem bych si nechala líbit taky, třeba obden. Krásnou nedeli!

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Andrejka ďakujem za report, spomenula som si, ako sme mladí 14-15 roční v zime vstávali o 5,00 hod. a vláčikom sme sa dostali na Zbojskú, tam sme si vyšlapali kopec a udupali sneh (vtedy tam ešte neboli vleky) polyžovali a cestou domov sme sa zastavili na čajík v nejakej krčme. Nakoľko už bývam inde, tak tam som už dlho nebola.

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Ahoj Andrejka.Čo to čítam a vídím?Toto krásne prostredie veľmi dôverne poznám, lebo tu bývam:)(Tisovec) a skoro každý deň tam chodím na bicykli,aby som si nabila baterky.Museli sme sa minúť, lebo som ťa nevidela!..škoda,rada by som sa s tebou naživo stretla.Možno inokedy-nabudúce:)
    Som veľmi rada,že si tak krásne spracovala reportáž z tohoto nádherného miesta.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No to je škoda Erika. Musím písať na blogu skôr cieľ našich ciest a veľmi rada sa stretnem s kýmkoľvek , kto býva na blízku. Andrea

      Odstrániť

Ďakujem Vám za návštevu blogu a za Váš komentár.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...