Recept mám odložený už dlho a mnohé z Vás ho už piekli. Včera som ho vyskúšala aj ja.
Je ľahký, neskutočne chutný a navyše veľmi pekne vyzerá. Kto máte rád naše osie hniezda so škoricou, tak tento koláč chutí rovnako.
A viete si predstaviť tú krásnu vôňu v kuchyni?
Na internete som sa dočítala, že Estonsky kringel je vraj pôvodne škandinávske pečivo, ktoré sa rozšírilo do Švédska, Nórska,
Dánska, Estónska, Holandska, Nemecka a inde vďaka rímsko-katolíckym kňazom v 13.
stor. Pôvodne išlo o slané pečivo, neskôr sa robilo na sladko.Najčastejšie sa plní škoricou, rôznymi orechmi, hrozienkami, makom i kakaom. Môže
sa pripraviť z kysnutého alebo lístkového cesta. Ide o typické vianočné pečivo.
Receptov je na internete veľa, ja som piekla podľa tohto receptu.
Ingrediencie:
Cesto:
15 g kvasníc
300 g hladkej múky
1 žĺtok
120 ml vlažného mlieka
štipka soli
1 polievková lyžica kryštálového cukru
30 g masla
Náplň:
3 kávové lyžičky škorice
50 g masla
4-5 polievkových lyžíc kryštálového cukru
Postup:
Z vlažného mlieka, trochu cukru a kvasníc si urobíme kvások. Vykysnutý kvások zmiešame s múkou, maslom, zvyškom mlieka, žĺtkom, cukrom a štipkou soli. Vymiešame cesto a necháme kysnúť 1 hodinu. Cesto po vykysnutí rozvaľkáme na tenučký plát a potrieme zmesou z cukru, masla a škorice. Plát zmotáme ako štrúdľu a pozdĺžne prekrojíme na polovicu. Vzniknú nám dva tenké prúžky, ktoré zapletieme do copu a spojíme do kruhu. Vzniknutý veniec môžeme ešte posypať nasekanými mandľami. Pečieme na papieri na pečenie cca 25 minút pri teplote 180 °C.
Prajem Vám dobrú chuť!
Pekný deň
Andrea
Taky jsem měla dlouho uložený recept, ale pekla jsem ho až poté, co jsem ho ochutnala u dcerky. Peču ho kapku jinak, podle receptu od Ládi Hrušky. http://atakseptam.blogspot.cz/2015/05/lada-hruska.html
OdpovedaťOdstrániťJe skvělý!
No ten je!! Mám na něj takovou chuť!!! :)
OdpovedaťOdstrániťAndrejka,
OdpovedaťOdstrániťtaké ho občas dělávám a vždy zmizí ještě teplý !
Tvoje fotky jsou doslova k nakousnutí :-)
Krásné listopadové dny !
Mňam! Už jsem ho dlouho nepekla, ale jak tak koukám na fotky, brzo se do něj pustím...
OdpovedaťOdstrániťOuuuha ten sa ale podaril. Už teraz viem čo najbližšie upečiem :-) dobra pripomienka.
OdpovedaťOdstrániťTaky už jsem pekla..Chutnal nám, ale jen ten den, na druhý den se mi zdál gumový??Ila
OdpovedaťOdstrániťIlonka, tak toto som preveriť nestihla, pretože koláč bol hneď preč. Neviem, či stačil úplne vychladnúť.
OdstrániťAndrejko, jeho čas nastává - ta úžasná vůně skořice patří k těmto dnům. Peču ho moc ráda.
OdpovedaťOdstrániťMěj hezký večer, Helena