utorok 14. júla 2015

Toskánsko

Koncom júna som bola na krátkej, ale intenzívnej dovolenke v Toskánsku. Navštíviť Toskánsko bolo jedným z mojich cestovateľských snov. Vyrážali sme spolu s dvomi kamarátkami na dlhú cestu autom vo štvrtok ráno a prvú noc sme prespali v talianskej časti Dolomitov v mestečku Santo Stefano, neďaleko malého mestečka Bruneck. Je tu veľké lyžiarske a rekreačné centrum Kronplatz.



Druhý deň ráno naša cesta pokračovala smer Toskánsko. Po ceste sme mali zastávku v Pise, pozrieť slávne námestie so šikmou vežou. 

Do cieľovej stanice vo Fattoria il Santo, kde sme boli ubytované, sme dorazili o desiatej večer. Až ráno sme si mohli vychutnať ten krásny výhľad a okolie nášho ubytovania. Typická kamenná toskánska usadlosť na kopci s krásnym bazénom, s výhľadom do krajiny a olivový háj. 
Z tohto miesta sme robili naše výjazdy do okolia.

Prvý deň sme vyrazili do Florencie. Nádherné staré mesto s množstvom pamiatok. 
 V kopule katedrály Santa Maria del Fiore.
A zaslúžená kávička v Hard Rock Cafe.
Druhý deň nás čakala Siena a Volterra. 
Siena je malebné mestečko na kopci obklopené olivovými hájmi a vinicami Chianti. Námestie Piazza del Campo je dejiskom rôznych akcií a medzi najznámejšie patria historické dostihy Palio, ktorých príprava práve v čase našej návštevy intenzívne prebiehala. 

Kamenné mestečko Volterra je zasa známe tým, že sa objavilo v sérii Twilight Sagy, v ktorom bývali Volturiovci.



Un tipico toscano.
 
Tretí deň ráno sme z krásneho Toskánska odchádzali smer domov, ale strávili sme ešte jednu noc v Benátkach. Bývali sme v hoteli hneď vedľa námestia Piazza San Marco.
Hromadná siesta gondolierov,
a krásne výklady svetoznámych značiek.
Najazdili sme 2 800 km a máme krásne zážitky.

Viva Toscana!

Fotiek je trošku veľa, ale snáď ste to vydržali až do konca a preto Vám ďakujem za trpezlivosť. 

Andrea

piatok 3. júla 2015

Nutellové rožteky

Po krátkej dovolenke v Toskánsku mala moja rodina deficit "domáceho pečeného". Tak kým sa preberiem fotkami z dovolenky, zatiaľ jeden výborný recept z kysnutého cesta. 
Z jednej dávky je 16 kusov rožtekov.

Ingrediencie:

1/5 kg hladkej múky
2,5 dcl mlieka
1 kocka kvasníc
1/2 prášku do pečiva
1,5 dcl oleja
1,5 polievkovej lyžice kryštálového cukru
1/2 kávovej lyžičky soli
1 žĺtko

Postup:

Najprv si zarobíme kvások (kvasnice, trochu cukru a vlažné mlieko). Do múky dáme prášok do pečiva, zbytok cukru, soľ a žĺtka. Premiešame, spravíme si jamku a pridáme vykysnutý kvások. Zamiešame a postupne pridávame po troške vlažné mlieko a olej. Vypracujeme cesto. Ešte nevykysnuté cesto rozdelíme na dva bochníky. Každý bochník vyvaľkáme do kruhu a rozdelíme na osem dielov. Naplníme a stočíme od kraja ku stredu. Uložíme na plech s papierom na pečenie a až teraz necháme 1 hodinu kysnúť. Potrieme olejom pred aj po upečení. Pečieme na 160 °C cca 20 minút.

Po hodine kysnutia rožteky krásne naberú objem.
Z dovolenky som si okrem mnohých zážitkov priniesla aj malého pomocníka na krájanie syra. 


Prajem Vám krásny slnečný víkend a ďakujem za návštevu.
Andrea

streda 24. júna 2015

Pribináčik

Pochúťka skôr pre malých drobcov, ale ja ho robím dosť často a to sú v našej domácnosti osoby od 25 vyššie a každému bez výnimky chutí. Recept je naozaj veľmi jednoduchý.
Vyšľaháme si jednu 250 ml smotanu na šľahanie, pridáme 500 g jemného nehrudkovitého tvarohu a opäť chvíľu šľaháme, primiešame granko a môžeme aj práškový cukor podľa chuti. 
Naplníme do pohárikov a skladujeme v chladničke. 
Najradšej ho dávam do uzatvárateľných pohárikov a "deti" si ho berú na desiatu do práce.
Prajem Vám pekný víkend a ďakujem za návštevu.
Andrea

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...