Dnes som dusila kapustu a pritom som si spomenula ako nám babka piekla kapustníky. Sú to krásne spomienky z detstva. Keďže babka už nie je medzi nami 35 rokov, presne toľko som ich nejedla. Viem, že sestra ich párkrát robila, tak som ju požiadala o recept a hneď som ich vyskúšala.
Ingrediencie:
1 kg polohrubej múky
kvások (1 kocka kvasníc, 1/2 šálky vlažného mlieka, 1 lyžička kryštálového cukru)
soľ
3-4 dcl vlažného mlieka (podľa potreby)
kapusta (zelí)
olej na pečenie
Postup:
Do misy si dáme múku, soľ, zarobený kvások a postupne pridávame vlažné mlieko. Vypracujeme cesto a necháme 1 hodinu vykysnúť. Medzitým ako cesto kysne si udusíme do mäkka na jemno nakrájanú kapustu, ktorú iba osolíme.
Z vykysnutého cesta si spravíme malé bochníky, ktoré plníme kapustou tak, ako buchty lekvárom. Naplnené bochníky s kapustou jemne vyvaľkáme na malé placky a pečieme na oleji z obidvoch strán.
Pekný deň
Andrea