utorok 28. augusta 2018

Bratislavské rožky

U nás doma sme ich nerobievali, takže nemám žiaden osvedčený rodinný recept. Chystám sa na ne už veľmi dlho a presne tak dlho mám vytlačený recept. Bohužiaľ už neviem z akej stránky recept bol, takže ak sa v ňom spoznáte napíšte mi, rada to napravím.
Piekla som ich už včera, len pri kysnutom ceste je pre mňa dôležité, aké sú koláče na druhý deň. Rožteky sú i dnes krásne mäkkučké a veľmi chutné. Ešte však musím popracovať na tvare.
Takže tu je recept.
Ingrediencie:

Cesto:

250 g polohrubej múky
250g hladkej múky
35 g droždia
5 g soli
75 g kryštálového cukru
15 g zmäknutého masla
200 ml vlažného mlieka
žĺtko na potretie

Maková náplň:

200 ml vody
375 g zomletého maku
150 g kryštálového cukru
1/2 balíka vanilkového cukru
kôra z 1/2 citróna

Postup:

Z droždia, lyžičky cukru a polovice vlažného mlieka si zarobíme kvások. Kvások vylejeme do zmesi polohrubej a hladkej múky a pridáme všetky ostatné suroviny. Vymiešame cesto a necháme 1 hodinu kysnúť. Keď cesto vykysne, prehnetieme ho na doske a necháme ešte 20 minút prikryté odležať. Rozdelíme ho na dve polovice a z každej si vytvarujeme valček a ten nakrájame na menšie kúsky. Každý z nich by mal mať približne 30 gramov. Jednotlivé kúsky si vyvaľkáme do oválnej placky a plníme makovou plnkou. Plnku je najlepšie vyformovať do tvaru valčeka. Cesto s plnkou zavinieme a okraje pritlačíme. Ukladáme na plech s papierom na pečenie a snažíme sa vytvarovať rožteky. Takto necháme ešte pár minút podkysnúť. Rožky potrieme žĺtkom zmiešaným s trochou vody a pečieme na 200 °C asi 12-15 minút.
 
 Postup na makovú náplň:

Cukor si rozpustíme vo vode a dáme na sporák. Pridáme zomletý mak a miešame, aby sa všetko krásne spojilo. Dáme dolu z ohňa a primiešame kôru z citróna.

Pekný deň
Andrea

www.revedevivre.sk

www.revedevivre.cz







utorok 21. augusta 2018

Letná zľava

Dnes som tu len s krátkym oznamom. 
V E-SHOPE odštartovala Letná zľava na všetok tovar vo výške 20 %
Nemusíte zadávať žiadny kód, zľava sa Vám pri objednávke automaticky načíta a zobrazí. 
Akcia trvá do 31.8.2018.
Prajem Vám príjemné nakupovanie.

Pekný deň
Andrea

www.revedevivre.sk

www.revedevivre.cz


utorok 7. augusta 2018

Maková bublanina so slivkami

Dnes som tu opäť so skvelým receptom, ktorý som našla ako inak na Pintereste. 
Keďže dozrievajú slivky je práve teraz ten správny čas si upiecť makovú bublaninu so slivkami. Recept je veľmi jednoduchý a nepotrebujete ani váhu ani mixér. 
Kombinácia maku a sliviek je vždy dobrá voľba. 
Určite tento recept vyskúšam aj s višňami.

 Ingrediencie:

1 hrnček mletého maku
1,5 hrnčeka polohrubej múky
1 hrnček kryštálového cukru
1 hrnček mlieka
0,5 hrnčeka oleja
2 vajcia
1 prášok do pečiva

hrnček = 0,25 l
 plech = 38 x 33 cm
(ak chcete piecť v menšej zapekacej miske, upravte si množstvo surovín, 
aby nebola bublanina moc vysoká)

Postup:

Do misky si dáme najskôr všetky sypké suroviny a potom prilejeme tekuté a vajcia. Premiešame metličkou a vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie. Na vrch poukladáme vykôstkované a pokrájané slivky. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 °C 30-35 minút. Po vychladnutí posypeme práškovým cukrom.

Pekný deň
Andrea



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...