Dočítala som sa, že langoš alebo podplamenník je pôvodom maďarská smažená placka z kysnutého cesta. Slovo langoš pochádza z maďarského výrazu láng, slovensky plameň, podľa pôvodného spôsobu prípravy, ktorým bolo opekanie placiek v blízkosti plameňov. Hlavnou surovinou na prípravu langošov
bolo chlebové cesto. Langoš bol podávaný na raňajky počas dní, keď sa na
gazdovstvách piekol chlieb. Toľko k pôvodu langoša.
Langoš nie je pre Vás žiadna novinka. Na inernete je množstvo receptov a každý z nás má ten svoj overený. Ja robievam cesto, ktoré po vykysnutí dám prikryté fóliou do chladničky, kde vydrží 5 dní.
A podľa toho, kto má kedy chuť na čerstvý smažený langoš z cesta odoberiem.
Ingrediencie:
1 kg hladkej múky
2 kávové lyžičky soli
1 kyslá smotana
2 celé vajcia
1/2 litra mlieka
1 kávová lyžička kryštálového cukru
1 kocka droždia
Postup:
Z droždia, cukru a trochy mlieka si spravíme klasický kvások. Do misy preosejeme múku, pridáme soľ, vajcia, kyslú smotanu a premiešame. Pridáme kvások a postupným pridávaním vlažného mlieka vypracujeme hladké cesto. Cesto prikryjeme utierkou a necháme 1 hodinu kysnúť.
Po vykysnutí cesto v miske prikryjeme fóliou a dáme do chladničky, kde vydrží 5 dní.
Na langoš si odoberieme cesto, ktoré vyťahujeme do tvaru langoša na olejom potretej podložke. Pečieme na panvici s olejom.
Prajem Vám dobrú chuť a pekný deň
Andrea